Civil tapasztalatop a pénzügyi tudatosságról

„Okosan a pénzzel” címmel rendezett konferenciát a Pénzügyminisztérium, 2018 szeptember 12-én. Az eseményt Balogh László helyettes államtitkár nyitotta meg, aki az előadásában bevezette és használatra ajánlotta a „pénztudatosság” kifejezését, beszélt a nemzeti stratégia megalkotásához vezető folyamatokról, az ahhoz kapcsolódó kétéves cselekvési tervről.

Ezt követően előadást tartott Szabó József Attila, a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ vezetője, aki a Központ működését mutatta be, a Pénzügyi tanácsadó irodákra, illetve a pénzügyi navigátor elnevezésű alkalmazásra hívta fel a figyelmet. Merényi Zsuzsanna a Pénziránytű Alapítvány igazgatójaként beszélt az iskolások körében nyújtott széleskörű pénzügyi kultúra-fejlesztési tevékenységükről.

Sápi Ákos az Econventio Kerekasztal Egyesület elnöke, az Állami Számvevőszék pénzügyi tudatosság fejlesztésében együttműködő partnereként mutatta be az Econventio Indexet, annak eredményeit. Fentieken túl Szayly József, a DUE alelnöke, Major Gábor, a Máltai Szeretetszolgálat programvezetője és dr. Schrankó Péter, az OTP Fáy Alapítvány ügyvezető igazgatója mutatta még be a szervezetük pénzügyi tudatosság fejlesztéséért végzett tevékenységét, kitértek az eddig elért eredmények bemutatására is.

A konferencián elhangzottak szerint, a nemzeti stratégia végrehajtása során az állami intézmények támaszkodni kívánnak a témában érintett és gyakorlattal rendelkező non-profit szervezetek tapasztalataira, tudására. A lakosság különböző szegmenseiben a témában szerzett tapasztalatok, az ezeken alapuló javaslatok egy része ugyanis beemelhető a nemzeti stratégia végrehajtásába, a helyi jó tapasztalatok és gyakorlatok országos szintre is emelhetőek az Okosan a pénzzel! stratégia keretében. A konferencia jó alkalmat biztosított a kölcsönös tájékoztatásra és párbeszédre az e téren leginkább aktív non-profit szervezetekkel.