Első közpénzügyi klub a Szegedi Tudományegyetemen

A rendezvénynek az SZTE Gazdaságtudományi Kara adott otthont. Pályi Katalin, a projekt vezetője kiemelte: közös érdekünk, hogy mindennapi pénzügyeinkben felelősségteljesen és tudatosan tudjunk eljárni, hiszen csak így lehetünk mind a magánéletben, mind a pénzügyekben sikeresek.

A projekt célja a magyar családok pénzügyi kultúrájának fejlesztése, a pénzügyi tudatosság erősítését és a pénzügyi-közpénzügyi ismeretek bővítését támogató programok megvalósítása.

Az eseményt Sápi Ákos, az Econventio Egyesület elnöke nyitotta meg. Röviden bemutatta az Egyesületet, annak tevékenységét és örömmel tapasztalta, hogy az egyetemisták mennyire érdeklődnek a közpénzügyi klub iránt. Elmondta, az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon sok előrelépés történt a pénzügyi kultúra fejlesztése területén már abban is, hogy az Econventio tesztet idén közel 14 ezren töltötték ki. Az Egyesület elnöke kifejtette, hogy ez a szám is azt mutatja, hogy már sokakban megszületett az igény arra, hogy pénzügyi ismereteit évről évre felmérje és a felmérés alapján valamilyen formában fejlessze. Kiemelte, ez a megjelenő igény egy nagyon fontos plusz hozadéka ennek a tevékenységnek.

Dr. Kovács Péter, az SZTE általános dékánhelyettese örömmel köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a pénzügyi kultúra fejlesztése ma hangsúlyos és aktuális téma, amelyhez hozzá tartoznak kutatások és fejlesztő programok. Kiemelte, minden hazai és nemzetközi vizsgálat azt mutatja, hogy a gyakorlati pénzügyi ismeretek – legyen szó felnőttekről vagy diákokról – hiányosságokat mutatnak. A pénzügyi kultúrához az is hozzátartozik, hogy a napi híreket megértsük, illetve ami velünk történik, azzal kapcsolatosan legyen valamilyen elképzelésünk és megértsük a dolgok mögött lévő gazdasági pénzügyi ismereteket, ehhez pedig mindenképpen egy közpénzügyi fejlesztő program kívánatos és üdvözlendő – mondta Kovács Péter.

A klubrendezvényen mintegy 17 lelkes egyetemista vett részt. A rövid előadások után Metz Ferenc, a projekt trénere egy rövid gazdasági gyakorlattal nyitott, majd egy speciálisan a az egyetemi hallgatók részére összeállított feladatsort, a Pénzügyi Enigmát kellett megfejteniük. Az „Enigma“ szó görög szóból ered, melynek jelentése: rejtély, rejtvény. A játék során 9 feladatot kellett megoldaniuk, amelyhez gazdasági, pénzügyi és közpénzügyi tartalmak ismerete szükséges. A résztvevők sikeresen vették az akadályokat és mindösszesen 35 perc alatt megoldották a pénzügyi rejtvényt.

Az első közpénzügyi klub jó hangulatban telt, ahol az egyetemisták jól érezték magukat miközben játékos feladatok megoldásán túl használható tudást és plusz információkat is kaptak a pénzügyi, közpénzügyi területről.