Élethosszig tartó pénzügyi tervezés – Econventio szemmel

A rendezvény Domokos László ÁSZ-elnök, Botos Katalin egyetemi tanár és Németh Erzsébet, a Pénzügyi Szemle felelős szerkesztője mellett felszólalt Sápi Ákos is, az Econventio egyesület elnöke.

Domokos László a kerekasztal-beszélgetést megnyitó előadásában kitért arra, hogy az élethosszig tartó pénzügyi tervezést célja életünk pénzügyi fenntarthatóságának biztosítása. Az ehhez kapcsolódó feladatokkal már diákkorban szembe kell néznünk, de a nyugdíjasként sem feledkezhetünk el erről.

Az aktív népességre egyre nagyobb teher hárul. Miközben tervezik és készítik elő saját nyugdíjas éveiket, a társadalom elöregedése egyre növekvő nyugdíj- és egészségügyi kiadásokat igényel, melyet szintén az aktív korosztály befizetéseiből lehet finanszírozni - emelte ki az Állami Számvevőszék elnöke.

A megoldást a tudatos pénzügyi tervezés jelentheti, amihez szükségszerű az egyének megfelelő pénzügyi tájékozottság

Az Állami Számvevőszék társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területe az egyének pénzügyi tudatosságának, tájékozottságának bővítése – hangsúlyozta Domokos László.

 


Ehhez kapcsolódóan Sápi Ákos, az Econventio egyesület elnöke úgy vélte, hogy Magyarországon a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez nem elegendő a szükséges információk elsajátítása. A tudás felhasználásának alapja, hogy a magánszemélyek értékrendje, gondolkodásmódja is megváltozzon.

Az egyesület kutatásai alapján kijelenthető, hogy a 16 év alatti fiataloknál inkább a sikerességhez szükséges attitűdöt, a szemléletet kell fejleszteni, a 16 év felettieknél erre építve már előkerülhet a szükséges tudás elsajátítása.



Mészáros Aranka, a Szent István Egyetem docense kiemelte, hogy döntő fontosságú az otthonról hozott pénzügyi szocializáció. Milyen értékrendet kapcsol a család a pénzhez? Milyen érzések csatlakoznak ehhez a fogalomhoz?

A pozitív érzések segítik az ismeretek befogadását, ezek alkalmazását a mindennapi életünkben.

 

- Ha az attitűd nem változik, akkor nem lesz fejleszthető a pénzügyi kultúra sem - húzta alá Mészáros Aranka.


Domokos László zárszóként összefoglalta, hogy az Állami Számvevőszék szívesen fogad minden támogatást ehhez a célhoz kapcsolódóan, de nem biztos, hogy mindennel azonosulni tud, végig kell gondolnia ugyanis, hogy mi a közpénzügyi érdek.

 

A témával kapcsolatban a Pénzügyi Szemle oldalán ITT olvashatnak bővebben.