Pénzügyekről józanul a piaristáknál is

Ezzel a problémával is szembesülhetett 2015. január 7-én és 14-én a Piarista Általános Iskola és Gimnázium 119 tanulója az iskolában zajló Econventio pénzügyi napokon.

A két tanórányi foglalkozásokon játékos formában mindenki a bőrén tapasztalhatta, hogy a pénz összegyűjtése mellett annak cél szerinti felhasználása is kellő ismereteket és önkontrollt kíván.

 

Ha már megvan a pénz, annak elköltésére csak úgy záporoztak a tanulói ötletek:

- házi DJ stúdió

- lovarda

- magán tó

- drága lakás

- luxusautó

 

Mind-mind olyan ötletek, melyek a megvásárlás után csak viszik a pénzt.

Ha azonban valaki nem csak saját szórakoztatására vásárolja őket, akkor bizony jól gazdálkodva komoly bevételi forrás lehet a kiadott stúdió időből, a lovas turizmusból stb.

 

A közös programon arra is kaptak ötleteket a tanulók, hogyan gyűjtsék össze a céljaikhoz szükséges pénzt. A sokszor alábecsült kamatos kamat bizony 20-30 év alatt komoly és kellemes meglepetést okozhat a fegyelmezett takarékoskodóknak.

Persze a megtakarításnak érdemes a megfelelő hozamú és kockázatú eszközöket használni. A szélsőséges példaként elemzett ruletten a piros színre feltett milliók akár perceken belül képesek 100% hozamot termelni, de az ehhez kapcsolódó kockázat irreálisan magas. (hiszen akár az egész pénzt bukhatjuk)

 

Mind a résztvevő pedagógusok, mind a 119 diák rendkívül pozitívan értékelte, hogy gyakorlatias példákon és szórakoztató feladatokon keresztül tanulhattak alapvető pénzügyi ismereteket.

Az Econventio munkatársai pedig tovább dolgoznak azon, hogy a jövőben, amikor éles pénzügyi döntéseket kell meghozni a most még középiskolás diákoknak, akkor sokan legyenek azok, akiknek eszébe jut egy-két elsajátított ötlet.