Pénzügyi kultúra munkacsoport első ülése

Az Állami Számvevőszék székházában megrendezett szakmai megbeszélésen a résztvevők áttekintették az éves programtervvel kapcsolatos általános javaslatokat. Kiemelték: az éves programterv célja, hogy a már meglévő kezdeményezéseket összehangolva hosszú távon járuljon hozzá a fiatalok felelős pénzügyi döntéseinek megalapozásához.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi karának dékánja, valamint Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke 2013. november 14-én írt alá szándéknyilatkozatot pénzügyi kultúra fejlesztésében való együttműködésről.

 

A nyilatkozat álírói személyes kötelezettséget vállaltak arra, hogy az általuk vezetett intézmény kiemelt figyelmet fordít majd Magyarország pénzügyi kultúrájának előmozdítására. A nyilatkozat ezért kimondja, hogy a hatékony együttműködés jegyében az intézmények munkacsoportot állítanak fel, amely éves terv alapján végzi a tevékenységét. Ezen munkacsoport első ülésének adott helyszínt az ÁSZ székháza. A megbeszélésen részt vettek az Emberi Erőforrások Minisztérium, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal valamint a Szegedi Tudományegyetem és az Állami Számvevőszék tisztségviselői, valamint az Econventio egyesület elnöke és munkatársai.

 

A megbeszélésen Sápi Ákos ismertette az éves programtervvel kapcsolatos általános javaslatait. A megvitatott előterjesztés a kutatási módszertan, a szakmai rendezvények – konferenciák, média és kommunikáció területein tett indítványt együttműködési tevékenységekre. Az éves program így tartalmazza a középiskolások tudásszintjét mérő teszt újbóli felvételét és kiértékelését, a pénzügyi kultúra terjesztését szolgáló kiemelt események – köztük road-show, pénzügyi napok és Econventio tábor szervezését, a társadalmi kommunikáció erősítését, valamint tudományos publikációk megjelentését is.

A munkacsoport tagjai a javaslatokkal kapcsolatban megerősítették támogatási szándékukat, azzal, hogy az intézményközi együttműködés támogatásának formáját és eszközeit a megfelelő szinten áttekintik.