A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének konferenciáján mutatkozott be az Econventio

 

Az Econventio munkáját és eredményeit ismerhették meg az MPGEKE 3 napos konferenciáján "A pénzügyi kultúra fejlesztése a civil szervezetek együttműködésével: az Econventio modell" című előadáson.

 

 

 

A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének 3 napos konferenciája 350 fő részvételével zajlott, 2011. november 03-05. között.

 

Kovács Árpád, az MPGEKE tiszteletbeli elnökének köszöntője után Domokos László, az egyesület elnöke nyitotta meg a konferenciát, aki hangsúlyozta, hogy a mostani konferencia az év legfontosabb szakmai eseménye. „2012 januárjától komoly változás jön a közpénzügyek területén, az Alaptörvénybe ugyanis közpénzügyi fejezet került" - mondta az elnök. Sós István, Eger város alpolgármestere szintén köszöntötte a résztvevőket és köszönetét fejezte ki, hogy a konferencia helyszínéül Eger városát választották.

Járai Zsigmond előadást tart

 

Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke „A Költségvetési Tanács és a 2012-es büdzsé: kockázatok és kitörési pontok" címmel tartott előadást. Kifejtette, hogy az ellenőrzés javíthatja a költségvetés helyzetét, a takarékosság jegyében az ellenőrzést és annak hatékonyságát növelni kell, illetve olyan területekre is ki kell terjeszteni, ahol eddig ez gyengébb volt. „Minél nehezebb helyzetben van a költségvetés, annál fontosabb szerepe van az ellenőrzésnek" - mondta Járai Zsigmond.

Rogán Antal előadást tart


Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke „A pénzügyi és költségvetési jogalkotás és az ellenőrzési rendszer" című előadásában azt fejtette ki, hogy az ellenőrzésnek mind az adók beszedésénél, mind pedig a közkiadások elköltésénél nagy a szerepe.

Gáll Tamás, a PSZAF főosztályvezetője

 

Gáll Tamás, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete főosztályvezetője „A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének megújulása: sürgető feladatok és bővülő hatáskör" címmel tartott előadást. „Fontos cél a nemzetközi bizalom és a normális hiteltevékenység helyreállítása, a belföldi kereslet bővülésének biztosítása" - mondta Gáll Tamás. Ebből adódóan és ehhez kapcsolódóan a PSZÁF stratégiai célkitűzései között van a szabályozási szerepkör kiterjesztése, a proaktív és kockázatalapú felügyelés, a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítése, illetve az európai szintű szabályozásban való aktív magyar részvétel is.

Varga Árpád, elnökhelyettes, Nemzeti Adó és Vámhivatal: "Fő feladat a bevételek biztosítása"


Varga Árpád a NAV kialakulásának történetével kezdte az előadását. „Régen is együtt kezelték a vámot és az adót, ez nem egy új dolog" - mondta az előadó. A szervezetet 1872-ben szétválasztották, az első egyesítési kísérlet 1995-ben volt, de a sikerre egészen 2011-ig kellett várni, ekkor alakult meg a NAV, amelynek jelenleg 23 060 alkalmazottja van.

 

Az elnökhelyettes bemutatta a bevételek szerkezetét. A személyi jövedelemadóval kapcsolatban Varga Árpád elmondta: egy egyéni vállalkozó átlagosan 34 ezer forint szja-t fizet, a munkavállaló 472 ezer forintot, az evás vállalkozó pedig 1,865 millió forintot. A regionális különbségek jelentősek az szja terén: a fővárosban 217 ezer forint az átlagos jövedelem, Szabolcsban pedig mindössze 126 ezer forint.

Gaál Szabolcs Barna, a KEHI elnöke: Javult a költségvetés egyenlege az ellenőrzéseknek köszönhetően


Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnöke „A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési tapasztalatai és aktuális feladatai" címmel tartott előadást. Bevezetőjében Gaál Szabolcs Barna a KEHI feladat- és hatáskörét módosító jogszabályokat mutatta be, majd ezzel kapcsolatban a hivatal létszámának változásáról beszélt. „A hivatal átalakulását mutatja, hogy az ellenőrzéssel foglalkozók létszámaránya 58 százalékról 72 százalékra emelkedett" - mondta el az elnök.

Gaál Szabolcs Barna elmondta: a KEHI 2010 júniusa óta 41 ellenőrzést folytatott le, ezek között ott volt a MÁV és a Budapest Airport privatizációja is. „A költségvetés egyenlege az ellenőrzések következtében 12,9 milliárd forinttal javult idén nyárig, a hivatal működése pedig 0,95 milliárd forintba került" - mondta a KEHI elnöke.

 

A konferencia 3. napjának előadói:

Sápi Ákos, az Econventio elnöke; Szász Károly, a PSZAF elnöke; Domokos László, az ÁSZ elnöke; Gaál Szabolcs Barna, a KEHI elnöke; Sors László, a NAV elnökhelyettese

 

Sápi Ákos, az ECONVENTIO elnöke:„Tegyünk azért, hogy közösségünk szebb jövőt tudjon teremteni"

Az ECONVENTIO Egyesület munkájának igen komoly elismerése, hogy a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének konferenciáján mintaértékűnek nevezték tevékenységünket.

 

Az előadás során megismerhették az ECONVENTIO küldetését, az "Econventio Teszt" részleteit, az "Econventio pénzügyi tábor" tapsztalatait illetve a közelmúltban bemutatásra került pénzügyi kultúra felmérő kutatási eredményeit.