9. Econventio évértékelő konferencia

„Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás." – idézte Arisztotelészt előadása elején Domokos László. Leszögezte: Az Állami Számvevőszék az ellenőrzési tevékenységén túl kiemelt figyelmet fordít a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére. Felismertük ugyanis, hogy Hazánk jólétének és pénzügyi biztonságának előmozdításához mérsékelni kell azokat a nemzetgazdasági kockázatokat, amelyek az állampolgárok nem kellően megalapozott, illetve esetlegesen félrevezetésből fakadó pénzügyi döntéseiből erednek.

Domokos László előadásának videóját és teljes cikkét megtekintheti az ÁSZ hírportálon.

Domokos László, az ÁSZ elnöke

Az a nagy kérdés, hogy mit tehet a NAV annak érdekében, hogy kedvezőbbek legyenek a következő évi Econventio teszt eredményei – kezdte előadását Dr. Sors László. Az adóhivatal vezetője a fenti kérdésre adott válaszként bemutatta a NAV adótudatosságot támogató tevékenységeit, úgy mint az ismeretterjesztést, a NAV könnyen használható megoldásait, a speciális segítségnyújtást, a közvetlen kapcsolatok kiépítését és a brandépítést. Utóbbi azért rendkívül fontos, hogy az adózók tudják, mit is csinál az adóhivatal. Célzott eszközöket alkalmazunk az adótudatosság erősítésére, a hangsúly az új generációk megszólításán van – tette egyértelművé az előadó.

Sors László előadásának videóját és teljes cikkét megtekintheti az ÁSZ hírportálon.


Dr. Sors László államtitkár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője

A pénzpiaci turbulenciák közel háromnegyede etikai okokra vezethető vissza – mondta el Prof. Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professzora, az MNB Monetáris Tanácsának tagja. A pénz, a pénzügyi piacok tisztességének kérdése évezredek óta foglalkoztatja az embereket. Dr. Kocziszky György. Mint mondta, eme kiemelten fontos témával kapcsolatban három kérdést kell feltétlenül érinteni.

  • A pénz jelenti-e a lelkét mindennek?
  • A pénznek van-e szaga?
  • A pénz elhomályosítja a bölcsességet?

Hangsúlyozta ugyanakkor: ezekre az állandó kérdésekre térben és időben folyamatosan változnak a válaszok.

Prof. Dr. Kocziszky György előadásának videóját és teljes cikkét megtekintheti az ÁSZ hírportálon.

Prof. Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem professzora

Az economia, a pénzügyi tudás fontos, de emellett ugyanennyire fontos az értékrend és a gondolkodásmód is – kezdte előadását az Econventio elnöke. Sápi Ákos előadásában bemutatta az Econventio pénzügyi tudás és pénzügyi attitűd mérésére alkalmas tudományos modelljét. Az index három fő területet vizsgál, a pénzügyi tudást, a számolási készséget és a pénzügyi attitűdöt.

Sápi Ákos előadásának videóját és teljes cikkét megtekintheti az ÁSZ hírportálon.

 

Sápi Ákos, az Econventio Egyesület elnöke

Az első általános iskolás Econventio teszt eredményéről, céljáról és küldetéséről számolt be előadásában Plesovszkiné Újfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója. Plesovszkiné Újfaluczki Judit előadásában hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tankerületi Központ stratégiai célja olyan iskolák, tanár- és diákközösségek kialakítása, amelyek nyitottak az innovációra, létszükségletüknek érzik a megújulást, az újfajta oktatási megoldások kipróbálását, bevezetését.

Plesovszkiné Újfaluczki Judit előadásának videóját és teljes cikkét megtekintheti az ÁSZ hírportálon

Plesovszkiné Újfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója

Dr. Kovács Péter az Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi Karának dékánja, hangsúlyozta, a középiskolások és a felnőtt korosztály azonos területeken, kérédéskörökben produkáltak gyengébb eredményeket 2019-ben a korábbiaknál.Dr. Kovács Péter előadásán az Econventio Tesztet, valamint a felnőtt kutatás eredményeit ismertetve rámutatott: a középiskolások jelentős része helyesen definiálta a mobiltárca fogalmát, míg a felnőtteknél nagyjából egyenlő a jó és rossz választ adók aránya. „Szolgáltatás, amely a pénztárcájában hordott papír- és plasztik alapú kártyáit az okostelefonjába költözteti egy mobilalkalmazás segítségével" – így foglalta össze a fentieket a Szegedi Tudományegyetem dékánja.

Dr Kovács Péter előadásának videóját és teljes cikkét megtekintheti az ÁSZ hírportálon.

Dr. Kovács Péter az Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja