Econventio pénzügyi tábor 2019.

A tábor 30 résztvevőjének 5 napon át volt lehetősége az Econventio-tól és partnereitől megszokott színvonalon, tréningek és pénzügyi játékok segítségével elsajátítani néhány hasznos pénzügyi ismeretet.

1. nap

A délutáni órákban megérkeztek a táborlakók a balatonboglári táborhelyszínre. Kis pihenő után Sápi Ákos az Econventio elnöke és Pesti Tibor alelnök, megnyitotta a tábort és bemutatta az egyesület munkáját, célkitűzését. Ezen a napon került sor a táborba érkező csapatok bemutatkozására, ahol a tanulók kreatívan bemutatták iskolájukat és néhány gondolatot osztottak meg magukról a többieknek. Vacsora után Gergely Orsolya a JA Magyarország ügyvezető igazgatója tartott csapatépítő tréninget ahol a középiskolások fantasztikus lelkesedéssel oldották meg a felmerült problémákat, melynek következtében megismerhették egymást is.

Sápi Ákos az Econventio elnöke és Pesti Tibor alelnök.

2. nap

A tábor második napján dr. Kovács Péter a SZTE GTK dékánja vezette be a táborlakókat érdekes mintapéldák, diagramok segítségével a statisztika rejtelmeibe. A délelőtt második felében Gergely Orsolya ismertette meg a tanulókat a világpiac működésére interaktív játék keretében. A játék során megismerhettek több gazdasági, pénzügyi fogalmat, mint pl. nemzetközi kereskedelem, gazdasági erőforrások egyenletlen eloszlása, kizsákmányolás.
A délután folyamán a diákok egy városnéző túrán vehettek részt Pesti Tibor jóvoltából, ahol Balatonboglár nevezetességeit tekintették meg, egy csapatépítő verseny során. A nap egyik fénypontja természetesen a Balaton 25 fokos vizében való fürdőzés volt.

dr. Kovács Péter a SZTE GTK dékánja

3. nap

Első előadónk Füzesi Géza, a GVH gazdasági felderítő irodájának vezetője volt, aki bemutatta a Gazdasági Versenyhivatal feladatait. Érdekes példák segítségével mutatta be a korrupció és a kartell közötti különbséget. A táborlakók nagy érdeklődéssel hallgatták az életből hozott kartell történeteket. Felhívta továbbá a figyelmet a személyes adatok védelmére, hiszen mára a legnagyobb érték az adat.

A következő programban az SZTE GTK tudományos munkatársai Kuruczleki Éva és RáczTamás interaktív játéka során a csoportoknak lehetetlen találmányok gyártására, forgalmazására kellett a pedagógusokból álló befektetőket megnyerniük. A csoportok kreatívan találták ki a vállalkozásuk nevét, találmányuk jellemzőit, célcsoportjukat, tőkeigényüket és határozott fellépésükkel próbálták a befektetőktől a lehető legnagyobb tőkét megszerezni. A játék végén pedig megbeszélték azokat a gazdasági fogalmakat, amik a játék során felmerültek.

A délelőtti foglalkozások után a tegnapi nap csapatépítő verseny eredményhirdetésére került sor. Gratulálunk a csapatoknak, mindenki nagyon ügyesen teljesített.

Füzesi Géza, a GVH gazdasági felderítő irodájának vezetője

 

4. nap

A mai nap Prof. Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjének Közpénz és Közpénzügyek című előadásával kezdődött. Az előadás során a táborlakók megismerhették az Állami Számvevőszék történetét, szerepét, a közpénzügyi ellenőrzés folyamatát. A következő programként Dr. Kovács Diána az Állami Számvevőszék Pénzügyi Kultúra projektjének vezetője az Kezedben a közpénz! című tréninget tartotta meg, ahol a csapatok egy képzeletbeli köztársaság közpénzét oszthatták szét, képviselve különböző minisztereket. Délelőtti utolsó programként Lengyel Márk az Európai Utazási Biztosító Zrt. vezérigazgatója a tőzsde világába kalauzolta a középiskolásokat egy interaktív játékkal. Délutáni programként, főzőverseny várt még a csapatokra, ahol megmutathatták bográcsfőző tudományukat. Fantasztikus ételek születtek.

Prof. Dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője

Ász weblapján megjelent cikkITT olvasható.

5. nap

A táborban a mai nap az adózásról szólt. NAV Szellemi Tulajdonjog Védelmi Osztályának munkatársai látogattak el a táborba, hogy megtartsák interaktív programjukat. Megismerkedhettek a tanulók a hamisított termékek tipikus jellemzőivel Máthé Attila segítségével. A következő helyszínen elméleti előadáson kaptak felvilágosítást a középiskolások a szellemi tulajdonjogról és annak fontosságáról Ivicsics Gábor jóvoltából. Az utolsó állomáson kipróbálhatták a bilincseket, felvehették a golyóálló mellényeket, illetve Almási Gyula bemutatta a különböző elfogási technikákat is. A tábor utolsó előadójaként dr. Zámbó Péter dandártábornok érdekfeszítő és szorakoztató előadásában beszélt a jövő bűnözési kihívásairól a digitális piactisztitásról, a mesterséges intelligenciáról, hogy hogyan jelenik meg a bűnüldözésben, illetve betekintést kaphattunk arra is, hogy a digitális fejlődés milyen hatással van a NAV munkájára.
Délutáni került kihirdetésre a tegnapi főzőverseny eredménye, illetve ekkor kapták meg a tanulók a táborban való részvételért járó oklevelet és a közös csoportképet. Este pedig a szervezők egy grillpartival zárták a tábort.

 

dr. Zámbó Péter,a NAV dandártábornoka