Econventio Konferencia

Fejlesztenünk kell a magyar társadalom pénzügyi tudatosságát, amely érdekében cselekednünk kell, hiszen igenis van felelősségünk a társadalom iránt – hangsúlyozta Domokos László elnök, Budapesten. Az ÁSZ elnöke nyitóelőadásában leszögezte: Nagy szerepünk van egy új, társadalomtudatos és pénzügyileg tudatos generáció kinevelésében.

 

Az ÁSZ elnöke szerint a magyar közigazgatásban is megjelent és erősödik azok köre, akik úgy látják, hogy a közérdek és közjó hagyományosan megvalósuló szolgálata automatikusan nem eredményezi a társadalmi felelősség tudatos vállalását. A mai modern világunkban fel kell tudnunk ismerni, hogy az önérdek mellett fontos a közjóért való tevékenység is – hívta fel a figyelmet. Domokos László elmondta, az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését és jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, amelyet az Országgyűlés is megerősített határozatában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében kitűzött céljait ismertette Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Ezután a „Pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégiája” eddigi eredményeinek bemutatása következett, mely eredményekről Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára beszélt előadásában.

Sépi Ákos, az Econventio elnöke beszámolt az Egyesület 2018-as munkájáról és a 2019-es év terveiről, valamint bemutatta az Econventio Teszt érdekességeit. A teszt során a diákoknak összesen 40, rendkívül változatos pénzügyi kérdésre kellett válaszolniuk, melyek között szerepelt például, hogy mit tegyünk, ha nem találjuk a bankkártyánkat, hogyan váltható be a sérült bankjegy, mit jelent az EBKM mutató, vagy ki utalja a családi pótlékot. Sápi Ákos hangsúlyozta, hogy a teszt egyszerre méri fel a pénzügyi tudást, a számolási készséget és a pénzügyi attitűdöt.

 

A konferencia utolsó előadásán Kárpáti Árpád, az NMI kiemelt programok igazgatója, ismertette a NMI Művelődési Intézet NKft. és az Econventio 4 éves együttműködésének eredményét és hatása, valamint bemutatta az ÁSZ-szal való közös munkájukat.