Econventio Pénzügyi Tábor

A 8. Econventio táborba, mint minden évben az Econventio Teszt aktivitása alapján az 5 legsikeresebb középiskola 6-6 fős csapata érkezett: Kecskeméti Református Gimnázium, Hunyadi János Középiskola – Mezőkovácsháza, Bárdos László Gimnázium – Tatabánya, Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma és a Debreceni Szakképzési Centrum Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

A tábor célja hiteles partnerekkel, előadókkal bemutatni és fejleszteni a pénzügyi világhoz és a közpénzhez kapcsolódó ismereteket és készségeket. A diákok pénzügyi kérdésekhez kapcsolódó személyes fejlődését informatív előadásokkal, tréningekkel és élményalapú játékokkal segíteni.

 

1. nap
A középiskolás diákok megérkezése után a tábort Sápi Ákos az Econventio egyesület elnöke nyitotta meg, majd bemutatta az Econventio egyesületet és annak küldetését. A középiskolás csapatok kreatív bemutatkozásuk után pedig Metz Ferenc vezetésével csapatépítésen vettek részt.

 

2. nap
Második nap kezdő előadásaként a táborlakók meghallgathatták Sápi Ákos előadásában „Mit jelent Neked a pénz és a siker?” című interaktív előadását. Ezután Mezt Ferenc az Econventio trénere ismertette meg a középiskolásokat a pénzügyi személyiségtípusokkal és elgondolkodtatta őket, hogy ők melyik típusba tartoznak. Mindezek után közösen összeállítottak egy önéletrajzot és megbeszélték, hogy hogyan kell megjelenni, illetve viselkedni egy állásinterjún annak érdekében, hogy sikeres legyen az álláskeresés. A délutáni program egy városnézéssel egybekötött túra volt, ahol több állomás után felmehettek a balatonboglári gömb kilátóra és gyönyörködhettek a balatoni kilátásban.

 

3. nap
A tábor harmadik napján Dr. Kovács Diána az Állami Számvevőszék Pénzügyi Kultúra projektjének vezetője ismertette meg a diákságot az ÁSZ feladataival a „Kezedben a közpénz! című tréningen. Majd Dr. Tebeli Izabella a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkárságtól tartotta meg a tábor résztvevőinek az „Okosan a hitelekről” című előadását, ezután pedig egy kis tesztet tölthettek ki a részvevők, a pénzügyi tudatosság jegyében.

 

4. nap

A tábor negyedik napja volt a táborozóknak a legizgalmasabb. Előadók a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól érkeztek Dr. Zámbó Péter, Almási Gyula, Ivicsics Gábor, Zátonyi Zoltán Varga Péter Zsolt volt. Előadásaikból és bemutatóikból megtudhatták a diákok, hogy hogyan különböztessék meg az igazi és a hamis termékeket, kipróbálhatták a bilincseket, védőfelszereléseket. Az elméleti előadáson meghallgathatták „ A szellemi tulajdon védelme a hamisítás és a kalózkodás kockázatai” című bemutatót, mely inkább interaktív beszélgetés lett az érdeklődő diákok révén. Az utolsó előadó Dr. Zámbó Péter dandártábornok volt, aki az „Adózás és pénzügyek” című izgalmas előadásával kötötte le a táborlakók figyelmét.

5. nap
Ezen a napon az SZTE GTK dékánja Dr. Kovács Péter és Kuruczleki Éva a SZTE GTK tudományos munkatársa tartott érdekes előadásokat a táborlakóknak. Dr. Kovács Péter az Econventio teszt eredményei alapján tartotta meg „A VÁLLALKOZÓ” – mítosz és valóság. Pro és kontra a nap témájáról a középiskolásoknak című előadását, vagyis inkább közös beszélgetését. Majd a táborlakók kipróbálhatták, hogy jobb-e a pénzügyi kultúrájuk, mint azországos átlag. Ezután Kuruczleki Éva kapcsolódva az előző nap témájához Pénzügyi önismeretet tartott, ahol kiderült, hogy ki a tudatos vásárló és ki az impulzus vásárló.

A nap végén táborzárásként pedig a szervezők látták vendégül a diákokat egy grillpartira, ahol minden középiskolás és pedagógus megkapta az elismerő oklevelet a táborban való részvételért és egy közös csoportképet mely örök emlék marad az itt eltöltött „rövid” időről.