6. Econventio Pénzügyi Tábor

A tábor célja, hogy a résztvevő középiskolai diákok új ismeretekhez jussanak gazdasági, pénzügyi és közpénzügyi témakörökben. A résztvevők az Econventio Teszt 2016. legaktívabb iskolái körül kerültek ki (Békés Megyei Hunyadi János Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium; Békéscsabai SZC Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskolája; Bárdos László Gimnázium, Tatabánya; Kecskeméti Református Gimnázium; Veszprémi SZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolája; Debreceni SZC Irinyi János Gimnáziuma Szakközépiskolája és Szakiskolája).

A különböző szakmai napokon más-más témakört dolgoztak fel a diákok a trénerek és a szakmai előadók segítségével.

Szombaton (június 25.) érkeztek a diákok és a pedagógusok. Sápi Ákos, az Econventio Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Kalózdi Tamás, a Signal Biztosító Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a tábort. Délután a fiatalok bemutatták az iskolájukat, valamint csapatépítő tréningeken keresztül ismerték meg egymást a táborlakók.

Vasárnap az Econventio trénerei tartottak pénzügyi és gazdasági témájú tréningeket, utána egy csapatépítő túra következett, ahol különböző feladványok és fejtörők megoldásával bejárták Balatonboglár legszebb részeit.

Hétfőn az Állami Számvevőszék és a közpénzügy volt a nap témája. A napot Domokos László, az ÁSZ elnöke nyitotta, utána Pályi Katalin, az ÁSZ munkatársa és az ÁSZ-Econventio Pénzügyi Kultúra projekt vezetője tartotta a „Kezedben a közpénz” című tréninget, ahol a diákok belebújhattak a számvevők munkájába, valamint beleláthattak a költségvetés-tervezés folyamatába.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

A kedd az adózásról és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szólt. Egy közteherviselésről szóló Econventio tréning után érkezett dr. Vas Adrienn, a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetének képzési igazgatóhelyettese. A NAV két nem mindennapi bemutatóval is érkezett: egy drogkereső kutya tartott bemutatót a munkájáról, valamint a pénzügyőrök egy céllövöldét állítottak fel. Dr. Sors László, a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes-államtitkár az adózással kapcsolatos bűnügyekről beszélt, valamint interaktív előadásában érdekes videófelvételeket is levetített a pénzügyőrök bevetéseiről.

Dr. Sors László, bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes-államtitkár

Délután egy jóhangulatú főzőversenyen mérhették össze az iskolák gasztronómiai jártasságukat.

A szerda az „Alkalmazott vagy vállalkozó?” témát járta körbe. Dr. Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese beszámolt a pénzügyi kultúra kutatása során szerzett tapasztalatairól, valamint arról, hogyan viszonyul a magyar lakosság a mindennapi pénzügyekhez.

Dr. Kovács Péter, Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karának dékán-helyettese

Csütörtökön az oklevelek átadása után búcsúztak egymástól és a tábor szervezőitől a táborlakók.