Szakmai műhelybeszélgetés a pénzügyi kultúra fejlesztési programok kutatásának eredményeiről

Az esemény aktualitását az ÁSZ frissen publikált kutatási jelentése adja, mely a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó programokat mérte fel.

Az 56 kérdésből álló kérdőívet 63 válaszadó szervezet töltötte ki (pénzintézetek, non-profit szervezetek és vállalkozások). A kutatás a pénzügyi kultúra fejlesztésére vonatkozó tevékenységet több oldalról mérte fel: célcsoport, lefedett témakörök, képzési program időtartama, finanszírozás, alkalmazott oktatási módszerek, tananyagok elérhetősége, eredményesség mérése, stb. A kutatási jelentést az ÁSZ honlapján érhető el.

A kutatás eredményeit egy műhelybeszélgetés keretében értékelték az Állami Számvevőszék épületében 2016. május 31-én dr. Németh Erzsébettel, az ÁSZ Pénzügyi kultúra projektjének vezetőjével. Olyan szervezet munkatársai jöttek el a rendezvényre, akik maguk is a pénzügyi kultúra fejlesztésével foglalkoznak, így az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület is képviselte magát az eseményen.

Az eredmények bemutatása után, a jelenlévők megosztották saját szakmai tapasztalataikat, valamint közösen értékelték a kutatásban érintett területeket. A pénzügyi kultúra fejlesztésével kapcsolatos hiányosságokat tehát nem csak a felmérés, de a közreműködő szakemberek is megerősítették: a fejlesztésre leginkább rászorult felnőtt csoportokat nem érik el hatékonyan, sok esetben hiányos vagy kevés a minőségbiztosítás, nem jellemző az eredményesség mérése, valamint a különböző kezdeményezések nincsenek összhangban.

A problémák megoldására és a terület erősebb megalapozásának fontos lépése lehet a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó nemzeti stratégia kialakítása.