Ünnepélyes szándéknyilatkozat aláírás a pénzügyi kultúra fejlesztéséről

 

Az ünnepségen részt vett Dr. habil Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) rektora, Prof. Dr. Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorhelyettese, Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke (Econventio), Pesti Tibor az egyesület alenöke, Dr. Gaál Szabolcs Barna, a Magyar Pénzügyi- Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének (MPGEKE) főtitkára, Dr. Bőcz Sándor, Dr. Birher Nándor, az Econventio titkára, Huzdik Katalin, a BKF adjuntusa, valamint Dr. Rákos Tibor, az Econventio alapító tagja. Az Állami Számvevőszéket Domokos László elnök, Warvasovszky Tihamér alelnök, Dr. Csapodi Pál főtitkár, Dr. Becker Pál főigazgató, és Dr. habil Németh Erzsébet osztályvezető-főtanácsos képviselték.

 

Németh Erzsébet köszönti a vendég delegációkat

 

A közösen megfogalmazott célok komoly szakmai elköteleződést és jelentős társadalmi felelősségvállalást tükröznek. A jelen lévő intézmények ma ünnepélyesen megerősítik, hogy tevékenységükön túl, szellemi erőforrásaikat egyesítve hozzá kívánnak járulni a közjó előmozdításához. Ebből adódóan már egyetlen megállapodás megkötését is jelentős eredménynek tekinthetnénk. Ma azonban, a szándéknyilatkozattal együtt, hármat írunk alá - mondta Németh Erzsébet, a Számvevőszék Kommunikációs és Intézményi Kapcsolatok Osztályának vezetője. Köszöntőjében felhívta a figyelmet arra is, hogy a megállapodások alapját az aktív és eredményes kooperáció teremtette meg. Felsorolta: az SZTE a Számvevőszék közpénzügyi szakfolyóiratában, a Pénzügyi Szemlében publikálja kutatásainak eredményeit, a BKF és az ÁSZ tehetségműhelyt hoz létre a pénzügyi kultúra fejlesztésének érdekében, az Econventio az ÁSZ-szal közös konferencián mutatta be kutatását , az MPGEKE szakmai rendezvényein pedig gyakori vendég és előadó az Állami Számvevőszék.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elknöke az együttműködés jelentőségéről beszél

 

Domokos László beszédében elmondta, őszinte örömére szolgál, hogy olyan intézmények között jön létre megállapodás, amelyek elkötelezett támogatói a közérdek szolgálatának és a jövő nemzedékek iránti felelős magatartásnak. Ennek köszönhetően ÁSZ munkáját támogató és a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóbbá, hatékonyabbá tételét elsősegítő partnerekkel bővül a Számvevőszék szakmai-tudományos kapcsolati hálója - fűzte hozzá. Domokos László hangsúlyozta az Állami Számvevőszék Magyarország gazdasági és társadalmi jóléte iránt érzett felelősségét, melynek érdekében kész az egész társadalom javát szolgáló programok támogatására. Ennek a keretében indította az ÁSZ a pénzügyi kultúra kutatást, és ennek jegyében biztosít alkalmat a pályakezdőknek a szakmai fejlődésre, a nélkülözhetetlen tapasztalatok megszerzésére. A Számvevőszék elnöke végül abbéli reményét is kifejezte, hogy a ma megszülető megállapodások hozzájárulnak majd az aláíró intézmények hosszú távú, gyakorlatorientált és magas színvonalú működéséhez.

 

Rácz Béla, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese

 

Különösen örömteli számomra a mai nap. Biztos vagyok benne, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez a Szegedi Tudományegyetem is aktívan hozzá tud majd járulni - mondta Rácz Béla rektorhelyettes. Kiemelte, hogy az SZTE, az ELTE mellett, az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, amely minden nemzetközi ranglistán szerepel. Harmincezer hallgatónk, egy tucat karunk, költségvetésünk és tudományos elismertségünk okán is méltán mondhatjuk, fajsúlyos intézmény vagyunk - tette hozzá. Az SZTE rektorhelyettese szerint, ha az együttműködés eredményes, az mindenki számára sikertörténet.

 

Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora

 

Az Állami Számvevőszék tevékenységéből is előtűnik, hogy központi szerepet tölt be az állami ügyek vitelében. A mai együttműködés pedig azt bizonyítja, hogy a közpénzügyek terén vállalt küldetésnek mindenki számára van üzenete - fogalmazott a BKF rektora. Emlékeztetett arra, hogy sok, felelőtlen pénzügyi, közpénzügyi döntés született, ami a gazdasági válság elmélyüléséhez is hozzájárult. Vass László a kommunikáció jelentőségére utalva, megjegyezte különösen a jelenlegi helyzetben fontos a hiteles tájékoztatás. A BKF vezetője beszédében üdvözölte a pénzügyi kultúra kutatás célkitűzéseit.

 

Sápi Ákos, az Econventio Egyesület elnöke

 

Sápi Ákos, az Econventio elnöke a szervezett által végzett kutatás tapasztalatairól beszélt. Az értékválságban rejlő veszélyekre is kitért. Újra meg kell teremteni az elveszett értékek tiszteletét. A sikerrel és a vagyonnal felelősség is jár, különösen fontos ez a közvagyon esetében, melyet nem árt tudatosítani. Az Econventio ezért fontos küldetésének tekinti a pénzügyi prudencia és a felelősségvállalás megerősítését - hangsúlyozta az egyesület elnöke.

 

Gaál Szabolcs Barna,az MPGEKE főtitkára

 

Gaál Szabolcs Barna, az MPGEKE főtitkára, aki egyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke (KEHI) is az állami ellenőrzés fontosságát emelte ki. Véleménye szerint akkor lehetünk sikeresek, ha az közpénzügyi ellenőrzést végző szerveket áthatja az erkölcs, és az etikus magatartás.
A beszédeket követően került sor az ünnepélyes aláírásra. Az SZTE megállapodását Domokos László ÁSZ elnökkel közösen kézjegyével látta el Prof. Dr. Rácz Béla, a BKF megállapodását pedig, Domokos László és Dr. habil Vass László rektor erősítették meg. Az ötoldalú szándéknyilatkozatot Domokos László, Vass László és Rácz Béla mellett, Sápi Ákos, az EconvetioEgyesület elnöke, valamint Dr. Gaál Szabolcs Barna, az MPGEKE főtitkára írták alá.
Az Állami Számvevőszékkel együttműködő intézmények képviselői
 
A Szándéknyilatkozat letölthető INNEN.